Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Mersin denizinin temizliğini sağlamak amacıyla kesintisiz bir temizlik çalışması yürütüyor.
MERSİN (Bursa Kuşu) – Deniz ve deniz ekosistemindeki canlıların kirlilikten olumsuz etkilenmemesi için, son teknoloji ekipmanların yanı sıra yeterli personel desteği ile gerçekleştirilen bu çalışmalar, insan, tekne ve gemi kaynaklı kirlilikleri en aza indirmeyi hedefliyor.
Karasal kaynaklı çöpler ve plastiklerden oluşan katı ve sıvı atıklar, çeşitli ekipmanlar ile temizleniyor. Denizcilik Hizmetleri ve Denetim Şube Müdürlüğü’ne ait deniz süpürgesi, konveyör sistemi ile deniz yüzeyindeki atıkları toplayarak haznesinde biriktirirken, fiber tekneler dar alanlarda temizlik işlemini üstleniyor.
Bunun yanı sıra, personel günün farklı saatlerinde gözenekli fileler kullanarak rutin temizlik yapıyor. Ekipler, Çamlıbel Balıkçı Barınağı, Atatürk Parkı, Adnan Menderes’in kıyı kesimleri ve Mersin Marina gibi alanlarda deniz yüzeyindeki çöpleri titizlikle topluyor. İnsanların atıkları atık ayrıştırma kutularına veya çöp konteynerlerine atmamaları nedeniyle kirlilik sirkülasyonu süren bölgeler, ekipler tarafından düzenli olarak kontrol edilerek temizleniyor. Ayrıca, Çamlıbel Balıkçı Barınağı’ndaki restoran teknelerinin katı ve sıvı atıkları sürekli olarak toplanarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden lisanslı Mavi Kart sistemine kaydediliyor. Ekipler, yıl boyunca topladıkları atıkları bertaraf tesislerine iletiyor.
Teymur: “Deniz yüzeyinden yıllık yaklaşık 60 ton çöp topluyoruz”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda Gemi Kaptanı olarak görev yapan Pelin Teymur, deniz süpürgesi ile denizdeki atıkları, personel aracılığıyla kıyı kesimleri ve Mersin Marina’da gözenekli filelerle topladıklarını belirtti. Deniz süpürgesinin konveyör sistemiyle her gün 4 metreküplük çöp haznesini doldurduğunu ifade eden Teymur, “Topladığımız çöpleri bertarafa gönderiyoruz. Fiber teknelerimiz de benzer şekilde hizmet veriyor. Büyük süpürgenin giremeyeceği küçük dar alanlara, özellikle tekne aralarına ve kayalık bölgelere fiber teknelerimiz yönlendiriliyor. Fiber teknede personelimiz, el kepçesiyle deniz yüzeyindeki çöpleri topluyor” dedi.
Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden lisanslı Mavi Kart sistemi kapsamında bir atık kabul tesisi bulunduğunu belirten Teymur, teknelerin yağlı atıksularını, sintine sularını ve evsel atıklarını bu tesis aracılığıyla aldıklarını ifade etti. Mavi Kart sistemi ile toplanan atıkların yıllık ortalamalarını paylaşan Teymur, “Mavi Kart kapsamında yıllık olarak yaklaşık 120 metreküp evsel atıksu alıyoruz” diye ekledi.
Deniz yüzeyinden günlük olarak temizledikleri atık miktarlarını, Deniz Çöpleri İl Eylem Planı çerçevesinde kayıt altına aldıklarını da aktaran Teymur, “Deniz yüzeyinden yıllık olarak yaklaşık 60 ton çöp topluyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi plajlarında hizmet veren iştirakimiz Denizkızı A.Ş. firmasının da plajlarda sezon boyunca topladığı çöpler kayıt altına alınıp, bu eylem planı doğrultusunda raporlanıyor. Plajlarımıza, çoğunluğu plastik atık olmak üzere, yıllık 60-70 ton atık toplanıyor” ifadelerini kullandı.