Bursa’nın Orhaneli ilçesini kent merkezine bağlayan ve ulaşımı önemli ölçüde kolaylaştıracak olan 2 bin 36 metrelik Doğancı Tüneli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla açıldı. Uraloğlu, Bursa’nın ulaşım ağını genişletme çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
Adiviye ELBAŞ – gazeteabc / BURSA (Bursa Kuşu) – Orhaneli ilçesini Bursa merkezine bağlayarak ulaşım süresini 15 dakikadan 3 dakikaya düşürmesi beklenen Doğancı Tüneli’nin açılışı törenle gerçekleştirildi.
Törende konuşan Bursa Valisi Erol Ayyıldız, “Bursa’yı Orhaneli üzerinden Kütahya ve Balıkesir’e bağlayan tünelin tamamlanması, trafik güvenliğini artıracak ve yüksek standartta ulaşım imkanı sağlayacaktır. Bu proje, Orhaneli ve Keles ilçelerindeki su kaynakları, mermer ocakları ve diğer ekonomik değerlerin lojistik olarak daha etkin kullanılmasına da olanak tanıyacaktır. Böylece, bölge ekonomisi için kritik öneme sahip bu proje sayesinde taşıma maliyetleri düşecek ve ulaşım kolaylaşacaktır” dedi.
Tünelin açılışında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, “Bursa, Uludağ’ın eteklerinde, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Ulu Camii ve Yeşil Türbesi ile sanayi bakımından Türkiye’nin önde gelen şehirlerindendir. Orhaneli ve Keles, bu güzel şehrin kırsal zenginliklerini barındıran, doğa turizmi ve kamp rotalarıyla dikkat çeken canlı bölgeleridir. Şu an bulunduğumuz yol, Bursa’yı Orhaneli üzerinden Balıkesir ve Kütahya Devlet Yolu’na bağlayan önemli bir güzergah olup, günde yaklaşık dokuz bin araca ev sahipliği yapmaktadır” diye konuştu.
Bakan Uraloğlu, söz konusu yolun Orhaneli ve Keles’in su kaynakları, mermer ocakları lojistiği ve bölgenin iç bağlantısı için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. “Kış aylarında Doğancı Barajı yolunun dik ve virajlı yapısı sürücüler için ciddi zorluklar yaratıyordu. Bu nedenle, Doğancı Tüneli Projesi’ni baştan planlayıp hayata geçirdik. Toplam uzunluğu üç virgül iki kilometre olan bu yolun projesini tamamladık. Ayrıca, 2 bin 344 metre uzunluğunda tek tüplü Doğancı Tüneli ile 220 metre uzunluğunda bir hemzemin kavşak inşa ettik. Doğancı Tüneli, sadece mühendislik açısından bir başarı değil, aynı zamanda Orhaneli ve Keles’in geleceğine açılan bir kapıdır” ifadelerini kullandı.
Tünelin mühendislik açısından zorluklarına da değinen Bakan Uraloğlu, “Doğancı Tüneli, Türkiye’deki en zorlu tünellerden biridir” dedi.
Bakan Uraloğlu, tünelin sağladığı avantajları şu şekilde sıraladı: “Zorlu dik ve virajlı yolları ortadan kaldırarak güzergahtaki trafik güvenliğini artırdık. Proje, ticaretin ve turizmin canlanmasına katkıda bulunarak bölgenin kalkınmasını sağlayacak. Tünel sayesinde mevcut Doğancı Barajı geçişini 1.600 metre kısaltarak seyahat süresini 15 dakikadan yalnızca 3 dakikaya düşürdük. Bu da yıllık toplamda 353 milyon lira tasarruf anlamına geliyor.” dedi. Ayrıca, karbon salınımını yılda 1.725 ton azaltarak Bursa’nın doğal yapısını koruyacaklarını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Bursa’nın ulaşım ağını geliştirme projeleri hakkında da bilgi verdi. “201 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyondan oluşan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattını inşa ediyoruz. 2026 içinde 95 kilometrelik Bursa-Bandırma arasını, 2028’de ise tamamını hizmete açmayı planlıyoruz. Ayrıca, yüksek hızlı tren garı, şehir hastanesi ve hafif raylı sistem hattı olan şehir hastanesi metrosu da devam eden projelerimiz arasında. Bu metro, günde yaklaşık 410.000 kişiye hizmet verecek. Doğancı Tüneli ve bağlantı yolları, Orhaneli ve Keles’i sadece Bursa’ya değil, Türkiye’ye ve dünyaya daha da yaklaştıracak bir köprü işlevi görecektir. Bu proje, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel potansiyelini artırarak Bursa’nın yıldızını parlatacak bir adım olmuştur” dedi.