Erdoğan DEMİR / EDİRNE (Bursa Kuşu) – CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İklim Kanunu’nun 7. maddesi üzerine yaptığı değerlendirmede, kanun teklifine sert eleştirilerde bulundu.
Uzun yıllardır iklim krizine karşı kapsamlı bir düzenleme talep eden CHP, Yontar’ın ifadelerine göre, AK Parti’nin yerel yönetimleri, çevre kuruluşlarını, akademisyenleri ve sanayicileri sürecin dışında bırakarak bu kanunu dayattığını belirtti. Yontar, “Bu düzenleme, iklim krizini durdurmak bir yana, yönetmekte bile yetersiz kalmaktadır” dedi.
“DOĞADAN ZİYADE SERMAYE KORUNUYOR”
Yontar, söz konusu kanunun iklim adaletinden yoksun olduğunu ve denetimsiz, sermaye odaklı bir anlayışla şekillendiğini dile getirdi. Karbon salınımını azaltma hedeflerinin, fosil yakıtların kademeli olarak terk edilmesine dair taahhütlerin ve iklim finansmanı için adil bir modelin mevcut olmadığını vurguladı. “Kanun, karbon piyasası oluşturmayı amaçlıyor; bu da doğal kaynaklarımızın daha fazla kirliliğe maruz kalmasına sebep olacaktır” şeklinde uyarıda bulundu.
REKOR SICAKLIKLAR VE MÜSİLAJ SORUNU
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 İklim Değerlendirme Raporu’na atıfta bulunan Yontar, Türkiye’nin 2024 yılında 15,6 derece ile son 54 yılın sıcaklık rekorunu kıracağını ifade etti. Marmara Denizi’nde yaşanan ısınmanın ekosistemi olumsuz etkilediğini ve müsilaj sorununu artırdığını belirtti. “Müsilajın en önemli nedenlerinden biri, denize deşarj edilen azot ve fosfor atıklarıdır” dedi.
Ergene Nehri’ndeki kirliliğe de dikkat çeken Yontar, “2011 yılında ‘şırıl şırıl akıyor’ diye övülen Ergene, şimdi zehir saçıyor. Endüstriyel atıklar, tarım ilaçları ve evsel atıklar halk sağlığını ve gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Ağır metaller çevreyi ve tarım arazilerini kanserle buluşturuyor” ifadesini kullandı. İleri biyolojik arıtma tesislerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini de vurguladı.
TEKİRDAĞ’IN ÇEVRE SORUNLARI
Marmara Ereğlisi’nde LNG depolama alanlarının artırılmasına yönelik planları ve Ceyport Limanı’ndaki yasa dışı kapasite artışlarını eleştiren Yontar, Süleymanpaşa’da Zorlu Enerji’nin projelendirdiği rüzgâr enerji santralinin bölgeyi daha yaşanmaz hale getireceğini dile getirdi. Ayrıca, Malkara, Hayrabolu ve Ergene’deki Organize Sanayi Bölgeleri’nde doğal gaz eksikliğinin fosil yakıt kullanımını artırdığını kaydetti. Yontar, “Kirazıyla meşhur Tekirdağ’da kiraz tanesi 10 liraya satılmakta; aileler çocuklarına taneyle kiraz yediriyor” diye ekledi.
Yontar, iktidara çağrıda bulunarak, “Gerçek bir iklim kanunu, fosil yakıtlardan çıkışı taahhüt etmeli, yerel yönetimleri güçlendirmeli ve karbon azaltımını hedeflemelidir. Rantı değil, doğayı koruyun” dedi ve kanunu desteklemeyeceklerini açıkladı.