Tarım ve Orman Bakanlığı, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle, Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’te bazı önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Bu değişiklikler, il planlama kurulları ve meyve bahçesi tesisleri için yeni kurallar getirmektedir. Buna göre, eğimi yüzde 6’nın altında olan arazilerde yeni meyve bahçesi kurulmasına izin verilmeyecek.
ANKARA (Bursa Kuşu) – 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikteki değişiklikler, tarımsal üretimin daha etkin bir şekilde planlanmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi.
Yeni düzenlemelerle birlikte, yönetmeliğin 4. maddesinde Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), e-Devlet Kapısı ve il planlama kurulu tanımları güncellenmiştir. Bu değişiklikle birlikte “İl planlama kurulu”, önceki “teknik komite” ibaresinin yerini almıştır.
Yönetmeliğin 5, 7, 8, 13 ve 20. maddelerinde yer alan “teknik komite” ifadeleri de “il planlama kurulu” olarak değiştirilmiştir. İl planlama kurulları, il müdürlüklerinden temsilciler ve tarımsal örgütlerden en fazla üç temsilciden oluşacak şekilde yapılandırılmıştır. Kurullar, gerektiğinde diğer üretici ve yetiştirici birliklerini toplantılara davet etme yetkisine de sahip olacaklardır. Ayrıca, 7. maddede il planlama kurullarının oluşumu ve görevleri detaylı bir şekilde belirlenmiştir.
MEYVE BAHÇESİ TESİSİNE SINIRLAMALAR
Yönetmeliğin 13. maddesinde yapılan değişiklikle, eğimi yüzde 6’nın altında olan arazilerde yeni meyve bahçesi tesisine izin verilmeyeceği kuralı getirilmiştir. Ancak, işlemeli tarıma uygun olmayan alanlarda veya tarım alanının yüzde 80’inden fazlasının dikili olduğu köy ya da mahallelerde, il planlama kurulu kararıyla bu kuraldan muafiyet sağlanabilecektir. Ayrıca, büyük ova koruma alanlarında da asgari arazi büyüklüğü aranmaksızın bu kural geçerli olacaktır.
15. maddenin güncellenmesiyle, zati ihtiyaç dışındaki ticari amaçlı yeni tarımsal işletmelerin il ve ilçe müdürlüklerinden üretim izni alması zorunlu hale getirilmiştir.