KOCAELİ (Bursa Kuşu) – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri sonrasında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, yazılı bir bildiri yayımladı.
Çeker, Haziran ayında aylık enflasyonun yüzde 1,37, 2025 yılının ilk altı ayındaki kümülatif enflasyon oranının ise yüzde 16,67 olarak belirlendiğini ifade ederek, memur ve emekli maaşlarının yüzde 6’lık Ocak zamına rağmen yüzde 10,67 oranında eridiğini dile getirdi.
TEMMUZ ZAMMI YETERSİZ
Mevzuata dayalı olarak Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yüzde 10,06 oranında enflasyon farkı ve yüzde 5’lik toplu sözleşme zammı öngörülüyor. Bu durum, en düşük memur maaşında (41.600 TL) yaklaşık 6.660 TL, ortalama memur maaşında (49.800 TL) ise 7.970 TL artış sağlanacağı anlamına geliyor. Ancak Çeker, bu zammın yüzde 10,06’sının geçmiş enflasyonu telafi ettiğini, yüzde 5’lik artışın ise yüksek enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirtti.
Gıda, kira, ulaşım ve enerji fiyatlarının sürekli artış göstermesinin maaş artışlarını etkisiz hale getirdiğine dikkat çeken Başkan Çeker, memur ve emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığını vurguladı.
EK ZAM VE TOPLU SÖZLEŞME TALEBİ
Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, memur ve emeklilerin reel gelir kaybını önlemek adına ek zam talep ettiklerini, mevcut sistemin alım gücünü koruyamadığını ifade etti.
8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’ne vurgu yapan Çeker, Türkiye Kamu-Sen olarak refah payı ve yapısal düzenlemeler konusunda mücadele vereceklerini, siyasi iradeden de adil bir süreç yürütmesini beklediklerini belirtti. Kalıcı bir çözüm için enflasyon farkının aylık olarak yansıtılması, refah payının mevzuata eklenmesi ve piyasa gerçeklerine uygun maaş artışı talep ettiklerini ifade etti. Çeker, toplu sözleşme ve ek zamın kamu çalışanlarının geleceği için hayati öneme sahip olduğunu belirterek hükümetten ekonomik sıkıntıları hafifletecek adımlar atmasını istedi.