Türkiye’de elektrikli araçlara olan ilgi giderek artmakta. 2024’ün ilk yarısında sıfır araç satışlarında elektrikli araçların payı yüzde 8,5 iken, 2025’in aynı döneminde bu oran yüzde 17,6’ya yükseldi.
İSTANBUL (Bursa Kuşu) – Türkiye’nin önde gelen online ikinci el araç platformlarından biri olan VavaCars, 1143 kişiyle gerçekleştirdiği anket aracılığıyla kullanıcıların bir sonraki araç tercihlerinin hangi motor tipine yönelik olduğunu açıkladı.
VavaCars, katılımcılara yönelttiği “Bir sonraki aracınızı hangi motor türünde tercih edersiniz?” sorusuna verilen yanıtları derledi. Katılımcıların yüzde 40’ı “Hibrit”, yüzde 25’i “Benzinli”, yüzde 22’si “Elektrikli”, yüzde 13’ü ise “Dizel” yanıtını verdi. Ayrıca, TÜİK verilerine göre, 2024 yılı Haziran ayında sıfır araç satışları içerisinde elektrikli araçların payı yüzde 9,5 olarak ölçülürken, bu oran 2025 yılı Haziran ayında yüzde 27,6’ya ulaştı. Altı aylık dönemler incelendiğinde, 2024 Ocak-Haziran döneminde elektrikli araçların toplam satışlardaki yüzdesi 8,5 iken, 2025 Ocak-Haziran döneminde bu oran yüzde 17,6’ya yükseldi.
TÜİK verileri ve anket sonuçlarını değerlendiren VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, elektrikli araçların sıfır araç kategorisindeki payının arttığını ancak ikinci el piyasasında bu durumun daha belirgin hale gelmesi için hala alınması gereken mesafeler olduğunu ifade etti.
“ŞARJ İSTASYONLARI YAYGINLAŞTIKÇA İKİNCİ ELDE ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTACAKTIR”
İkinci el elektrikli araçlara olan talebin artması için gerekli altyapı gelişiminin önemine dikkat çeken Gözelekli, “Metropollerde şarj istasyonu sayısı daha fazla olsa da diğer şehirlerde bu sayı sınırlı kalabiliyor. Yaygın bir şarj istasyonu ağı oluşturulması halinde, ikinci el elektrikli araçlara olan talep de artış gösterebilir. Kullanıcılar, uzun yolculuklarda şarj noktalarına ulaşma endişesi taşıyorlar” şeklinde konuştu.
“İKİNCİ EL PİYASASINDA ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN FİYAT ENDEKSİNİN OTURMASI İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR”
İkinci el elektrikli araçların fiyatlandırılmasının önemine dikkat çeken Gözelekli, “Elektrikli araçların ikinci el pazarındaki alıcı-satıcı dengesi hala istikrar kazanma sürecinde. Bir modelin iki yıl öncesindeki fiyatı, günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak daha uygun fiyatlarla sunulan sıfır modellerin üzerinde kalabiliyor. Bu da beklenenden daha büyük bir değer kaybına yol açabiliyor. Ayrıca, batarya durumu ve yazılım güncellemeleri gibi kriterlerin araç fiyatları üzerindeki etkisi henüz tam olarak benimsenmiş değil. Dolayısıyla, araç sahibi olmak isteyenler hala alıştıkları motor tiplerine daha fazla ilgi gösteriyor. Önümüzdeki dönemde mevcut sıfır elektrikli araçların ikinci el piyasasında yer almasıyla standartların netleşmesi bekleniyor” dedi.
“EKSPERTİZ FİRMALARININ SÜRECE UYUMU İKİNCİ ELDE ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ÖNÜNÜ AÇABİLİR”
İkinci el elektrikli araçların yükselişi için sektörün dönüşüm geçirmesi gerektiğini ifade eden Serdıl Gözelekli, “Elektrikli araçlar otomotiv sektöründe dönüşümün simgesi haline gelirken, bu dönüşümün ikinci el pazarında sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için çeşitli adımlar atılması şart. Özellikle batarya testlerinin yaygınlaşması ve ekspertiz firmalarının gelişen teknolojiye ayak uydurması, elektrikli araçların gelecekteki başarısı açısından kritik öneme sahip” dedi.