KONYA (Bursa Kuşu) – Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kuraklıkla mücadelede Konya çiftçisini desteklemeye devam ettiklerini ifade ederek, “Kuraklığa dayanıklı bitki destekleriyle çiftçimize yeni fırsatlar sunuyor, yeni gelir kapıları oluşturuyoruz. Güneysınır ilçemizde hasadı yapılan kekiklerin bereketli olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir genelindeki atıl arazileri tarıma kazandırmak amacıyla, susuzluğa dayanıklı tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesine destek vermektedir.
Başkan Altay, Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya’da uyguladıkları alternatif tarım modelleri sayesinde son yıllarda bu alanda öncü şehirlerden biri haline geldiklerini belirtti.
YÜZDE 85 HİBE İLE 861 BİN 600 ADET KEKİK FİDESİ DAĞITILDI
Kuraklıkla mücadelede Konya çiftçisine destek vermeye devam ettiklerini vurgulayan Altay, “İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede klasik yöntemlerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Bu nedenle, susuz tarım uygulamalarını önemsiyor ve kuraklığa dayanıklı bitkilerle üretim yaparak çiftçimize yeni fırsatlar sunuyoruz. Atıl ve kıraç arazilerde kullanılmak üzere çiftçilerimize yüzde 85 hibe ile 861 bin 600 adet kekik fidesi dağıttık ve bu sayede 123 dekar alanı üretime kazandırdık.” dedi.
Bu çerçevede Güneysınır ilçesinde daha önce ekimi yapılan kekiklerin hasadı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bölgeye kazandırılan damıtma tesislerinde elde edilen kekik yağı da ekonomiye katkı sağlamaktadır. Başkan Altay, çiftçiler için bereketli bir dönem olmasını temenni etti.
Kekik üretimi yapan Güneysınırlı çiftçiler, kendilerine sağlanan desteklerden dolayı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkürlerini ilettiler.
KEKİK
Tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alan kekik, baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye, birçok kekik türünün gen merkezi ve anavatanı konumundadır; bazı bölgelerde farklı türler doğadan toplanarak pazarlanırken, tarla koşullarında genel olarak İzmir Kekiği (Origanum onites L.) ve İstanbul Kekiği (Origanum vulgare L.) türleri yetiştirilmektedir. Kekik bitkisinin ekonomik ömrü 7 yıl olup, uygun bakım koşullarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir.