KONYA (Bursa Kuşu) – Serginin açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Lystra’nın tarihi ve kültürel önemine vurgu yaptı. “Kazı çalışmaları ve Lystra’nın uluslararası sanat eserlerinden oluşan bu serginin düzenlenmesi, tarihi değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak açısından oldukça kıymetli. Şehrimiz, tarihine sahip çıkarak turizm alanında daha da gelişmeyi hedefliyor” dedi. Konya Valisi İbrahim Akın ise, “Hz. Mevlana’nın çağrısı gibi sanat da evrensel bir buluşma aracı sunmaktadır. Bugün açılışını yaptığımız sergi, işte bu ruhun bir yansımasıdır” ifadesini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) Türkiye Milli Komitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından düzenlenen “Batı Dünyasında Lystra İmgesi” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu.
Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen sergi açılışında Lystra Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, kazı çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getirdi. Lystra’nın tarihi önemine dikkat çeken Doç. Dr. Mimiroğlu, “Bu sergide yer alan 100’e yakın sanat eseri, Avrupalı sanatçıların Lystra’ya dair hayallerini yansıtıyor. Amacımız bu eserlerle sanatçıların bakış açılarını ve hayallerini tanıtmaktır” şeklinde konuştu.
“LYSTRA’DAKİ KAZININ SESLERİ DÜNYA ÇAPINDA DUYULACAK”
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Konya’ya gelen milyonlarca turist var. Mevlana şehri olarak, geçmişe ışık tutmak ve ziyaretçi sayısını artırmak için çalışıyoruz. Lystra’daki kazının yankıları, dünya genelinden duyulacak. Bu bölgenin tarihi önemini öğrenen herkesin buraya akın edeceğine inanıyorum” dedi.
“TURİZM VE DİNLER AÇISINDAN KONYA’YA KATKI SAĞLAYACAK”
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya’nın tarihi eser zenginliğine dikkat çekerek, “Bu eserleri gün yüzüne çıkardığımızda, Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir ziyaret alanı haline gelecek. Bu durum, hem turizm hem de dinler açısından şehrimize büyük bir enerji katacaktır. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“KONYA, 10 BİN YILDIR ŞEHİR HAYATINI SÜRDÜRÜYOR”
Başkan Altay, Konya’nın Çatalhöyük örneği ile birlikte yaklaşık 10 bin yıldır şehir hayatını sürdüren ender yerleşim yerlerinden biri olduğunu hatırlattı. “Bu şehir, her dönemin en güzel hatıralarını barındırıyor. Darülmülk Projesi ile 13. yüzyılın Konya’sını gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.
“KONYA, HRİSTİYANLIK DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ ALANLARA SAHİP”
Konya’nın tarihi zenginliğinin sadece iki dönemle sınırlı olmadığını belirten Başkan Altay, “Hristiyanlık dönemine ait önemli alanlar barındırıyoruz. Lystra’daki kazılar, bu çalışmalara yeni bir heyecan katıyor. Buradan çıkan eserler, Lystra’nın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.
“KONYA’NIN TURİZM PASTASINDAN ALDIĞI PAY ARTACAK”
Başkan Altay, kazı çalışmalarının ve serginin önemini vurgulayarak, “Konya olarak tarihimize sahip çıkıyoruz ve bu süreç, turizm alanında şehrimizin gelişmesine katkı sunacak. 2029 hedeflerimize ulaştığımızda, Konya’nın turizm potansiyelinin arttığını göreceğiz” dedi.
Birlikte çalışma kültürüne dikkat çeken Altay, “Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Belediyesi ve diğer kurumlarla bu süreci yürütüyoruz. Kazı döneminin başarılı geçmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
VALİ AKIN’DAN TEŞEKKÜR
Konya Valisi İbrahim Akın, şehrin tarihi ve kültürel zenginliğine vurgu yaparak, “Konya, farklı inanç ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz sergi, bu ruhun bir yansımasıdır. Serginin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
SERGİ 27 TEMMUZ’A KADAR ZİYARETE AÇIK
Ortaçağ ressamlarının Lystra’yı konu alan eserlerinin yer aldığı sergi, 27 Temmuz’a kadar Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Lystra, ortaçağda Roma’nın önemli koloni kentlerinden biri olup, Aziz Pavlus’un gelişi ile Hristiyanlık tarihinde özel bir yer kazanmıştır.