İSTANBUL (Bursa Kuşu) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Hemşiresi Fatma Kartaloğlu Agay, sağlık hizmetlerinde el hijyenini değerlendiren Türkiye’nin ilk, dünya genelinde ise ikinci ölçeğini geliştirdi. Agay, sağlık hizmetleri kaynaklı enfeksiyonların önlenmesinin önemini vurgularken, “COVID-19 pandemisi, el hijyeninin kritik rolünü bir kez daha ortaya koydu. Ancak mevcut ölçümleme yöntemleri yetersiz kalıyordu, bu nedenle yeni bir ölçek tasarladık” ifadelerini kullandı.
ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN ÖLÇEK
Ulusal ve uluslararası kılavuzlar ile saha araştırmalarına dayanan bu ölçek, 2023 yılında AR-GE süreçlerine start verdi. Türkiye’nin yedi bölgesinden 458 sağlık çalışanıyla yapılan testlerin ardından ölçek, 2024 yılında nihai halini aldı.
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nden hemşire Muhdedir Caner ve Ankara Yüksek İhtisas Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gamze Özbek Güven’in katkılarıyla tamamlanan araştırma, 25 Nisan 2025 tarihli Journal of Nursing Measurement dergisinde yayımlandı.
KURUMSAL PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Agay, ölçeğin sağlık çalışanlarının branş, kıdem ve çalışma alanlarına göre farklılıklarını ortaya koyduğunu belirterek, “Bu ölçek, bireysel performans yerine kurumsal performansı ölçmeyi amaçlayarak enfeksiyon önleme programlarını güçlendiriyor. Sağlık kurumları, el hijyeni uygulamalarını değerlendirmek ve olası eksiklikleri tespit etmek için bu ölçeği güvenle kullanabilir” dedi.
Agay, ölçeğin ulusal ve uluslararası düzeyde büyük bir ilgi gördüğünü ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı’nın el hijyeni farkındalığını ölçme zorunluluğuna yanıt veren bu ölçek, dijital platformlarla ve yapay zekayla kolayca entegre edilebilir. Veri toplama sürecinde dijital yöntemleri kullanmamız, geniş kitlelere ulaşmamıza olanak sağladı” şeklinde konuştu.