USD39,86
%0.1
EURO46,98
%0.33
BIST10.275,75
%0.46
GR. ALTIN4.274,34
%0.35
BTC4.308.300,15
%-0.13
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Bursa’da Bilim Kafe ile Deprem Riskine Çözüm

Bursa’da Bilim Kafe ile Deprem Riskine Çözüm

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA (Bursa Kuşu) – Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), sahip olduğu akademik bilgi birikimini toplumla paylaşmak amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişim Ofisi işbirliğiyle “Bilim Kafe” adlı etkinlikler dizisinin ilkiyi gerçekleştirdi.

Yıldırım’daki Dr. Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezi bünyesindeki Yıldırım Kafe’de düzenlenen etkinlikte, uluslararası patentli zemin sıvılaşmasını önleyen bor katkılı malzemenin mucidi Prof. Dr. Eyübhan Avcı, katılımcılara Bursa’nın deprem riski ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

BURSA’NIN DEPREM RİSKİ VE ZEMİN GÜVENLİĞİ

BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avcı, Bursa’nın birçok fay hattı üzerinde yer aldığını ve bu faylardan birinde meydana gelebilecek bir depremin büyük hasar riski taşıdığını belirtti. Deprem hasarlarını etkileyen unsurları sıralayan Avcı, depremin büyüklüğü, şiddeti, süresi, odağa olan derinlik, ivme, zemin özellikleri ve üst yapının kalitesinin hasar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguladı. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerine de değinen Avcı, özellikle Hatay’daki zemin sıvılaşmasının yıkıcı sonuçlarının, zemin iyileştirmenin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirdi.

BİNALARIN DEPREME DİRENCİ NASIL TEST EDİLİR?

Prof. Dr. Avcı, katılımcılara binalarının depreme dayanıklılığını ölçmek için izlemesi gereken adımları anlattı. “Deprem performans analizi yapılmalı, zemin etütleri gerçekleştirilerek sıvılaşma riski ve yumuşak zemin etkisi tespit edilmelidir. Üst yapıda gerçekleştirilecek tahribatlı ve tahribatsız testler sonrasında risk değerlendirmesi yapılır. Eğer bir risk söz konusuysa, güçlendirme veya yeniden yapım seçenekleri değerlendirilir. Vatandaşlar bu analizler için üniversitelere veya yetkili firmalara başvurabilir” dedi.

YERLİ VE MİLLÎ BULUŞ: BOR KATKILI ZEMİN ENJEKSİYON MALZEMESİ

Prof. Dr. Avcı, geliştirdiği bor katkılı zemin enjeksiyon malzemesi hakkında detaylar paylaştı. “Yerli ve millî kaynaklarla üretilen bu malzeme, zemin boşluklarını doldurarak katılaşır ve sıvılaşmayı önler. Hem yeni hem de mevcut binaların zeminlerinde kullanılabilir. Ekonomik, etkili ve çevre dostu bir çözüm sunmaktadır” ifadelerini kullandı. Malzemenin bor madeninden elde edildiğini ve alternatif yöntemlere göre birçok avantaj sağladığını vurguladı.

REKTÖR ÇAĞLAR: BİLİM KAFE TOPLUMSAL BAĞI GÜÇLENDİRECEK

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Bilim Kafe’nin ilk etkinliğinin büyük bir ilgiyle gerçekleştiğini ifade ederek, üniversitenin toplumsal katkı misyonuna dikkat çekti. “Bilim Kafe, bilimsel bilgi ile toplum arasındaki bağı kuvvetlendiriyor. Farklı akademisyenlerle ve çeşitli konularla bu etkinlikleri devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Bursa’da Bilim Kafe ile Deprem Riskine Çözüm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bursa Kuşu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!