EDİRNE (Bursa Kuşu) – Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) 16 Temmuz’da duyurduğu çiğ süt alım fiyatlarındaki yüzde 7’lik artışı sert bir biçimde eleştirdi.
Yeni belirlenen fiyatın 18,35 TL olduğunu ifade eden Ün, bu durumu “üreticiye zarar ettiren bir karar” olarak değerlendirdi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı çiftçi lehine etkili politikalar üretmemekle suçladı.
CHP’li Ün, fiyat değişikliğinin normalde 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi gerektiğini, ancak 1 Ağustos’a ertelendiğini belirterek, “Çiftçinin bir aylık gelirine tefeciler gibi el koydular. Bu gecikme bilinçli,” şeklinde konuştu.
Yem-süt paritesinin Haziran ayında 1,16’ya gerilediğini ve hedeflenen 1,3 seviyesinden uzaklaşıldığını vurgulayan Ün, “En az 21,5 TL olmalıydı. Sektörün 21 TL talebi de son derece haklıydı,” dedi.
Yem fiyatlarının son bir yılda yüzde 37 oranında arttığını belirten Ün, bu durumun “üretme” demekten başka bir anlam taşımadığını ve yeni bir süt krizine zemin hazırladığını ifade etti.
USK’yi şeffaflıktan uzak bir yapı haline gelmekle suçlayarak, yem-süt paritesi ve maliyet verilerini paylaşmadığını, bunun da üreticinin zararını gizleme amacı taşıdığını savundu. Ün, “Konsey, iktidarın aparatına dönüşmüştür. Süt üretimini 22 milyon tonla sınırlamak için üreticiler sistem dışına itiliyor,” şeklinde konuştu. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen’in “21 TL istenebilir ama uygulanmadıktan sonra anlamı yok” sözlerine yanıt veren Ün, “Üreticinin hakkını savunmayacaksanız o koltukta ne işiniz var?” diye sordu.