Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı, izinsiz çalışan yabancıların sınır dışı edilmesi sırasında ortaya çıkan masrafların işverenlerden tahsiline yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Bu yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
ANKARA (Bursa Kuşu) – Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılar ile onların eş ve çocuklarının sınır dışı edilmesi sürecinde işverenlerin sorumluluklarını belirliyor.
Yönetmelik, 28 Temmuz 2016 tarihli 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na dayandırılıyor. 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, izinsiz çalışma nedeniyle il göç idaresine bildirilen yabancılar ile onların işverenlerini kapsıyor.
Yönetmelik doğrultusunda, Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden karşılanan konaklama, ulaşım ve sağlık harcamalarının işverenlerden tahsil edilmesine ilişkin usul ve esaslar da belirlendi. Sınır dışı işlemleri sırasında yapılan masraflar, işverenden tahsil edilecek. İl Göç İdaresi, işverene bir aylık ödeme süresi tanıyacak ve yazılı tebligat yapacak. Eğer ödeme yapılmazsa, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde vergi dairesi üzerinden tahsilat gerçekleştirilecek. Ayrıca, geri gönderme merkezlerinde barınma maliyeti, her yıl Göç İdaresi tarafından belirlenerek 3 aylık idari gözetim süresince tahsil edilecek.
DENETİM VE BİLDİRİM
İzinsiz çalışan yabancıları tespit eden kamu idareleri ve kolluk kuvvetleri, durumu il müdürlüğüne bildirecek. İl müdürlüğü, gerekli idari yaptırımları uygulayarak bilgileri kolluk birimleri ve il göç idaresine iletecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı, veri paylaşımı için protokol çerçevesinde iş birliği yapacak.
Bu yönetmeliğin amacı, izinsiz çalışmanın önlenmesi ve işverenlerin sorumluluklarını artırmaktır.
Söz konusu yönetmeliğin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz