İzmir Büyükşehir Belediyesi, çoklu iklim krizleri ile mücadelede önemli adımlar atıyor.
İZMİR (Bursa Kuşu) – Avrupa genelinde iklim direncini artırmayı amaçlayan CLIMAAX projesi çerçevesinde, “İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi (CRIZ-ERS)” Projesi üzerinde çalışan Prof. Dr. Osman Balaban, bu çalışmanın İzmir’in iklim krizine karşı daha dirençli, kapsayıcı ve bilim temelli adımlar atabilmesi için stratejik bir fırsat sunduğunu belirtti. Balaban, iki ayrı İklim Uyum Eylem Planı’nın hazırlanacağını ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, CLIMAAX projesi kapsamında “İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi (CRIZ-ERS)” projesini sürdürerek, iklim krizi ile mücadele stratejilerini güçlendirmeyi, kentin çoklu iklim krizlerine hazırlığını artırmayı ve olası riskleri bilimsel bir çerçevede analiz etmeyi hedefliyor.
SEL VE TAŞKIN RİSKLERİ KENT ÖLÇEĞİNDE HARİTALANDIRILDI
Proje, üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada, İzmir genelinde hazırlanan iklim risk değerlendirme raporu CLIMAAX platformuna sunuldu. Bu raporda, aşırı hava olaylarının mekansal dağılımı analiz edilerek, sıcak hava dalgaları, tarımsal kuraklık, sel ve taşkın gibi riskler kent ölçeğinde haritalandı. Bilimsel verilerle, bu risklerin sıklığı ve şiddetindeki artışlar da ortaya kondu.
“İZMİR İÇİN ÖNCELİKLİ OLDUĞUNU GÖRDÜĞÜMÜZ TEHLİKELERE ODAKLANIYORUZ”
CLIMAAX projesinde şehir planlama ve iklim değişikliği konularında görev alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Osman Balaban, projeye dair bilgiler paylaştı. İzmir’de iklim değişikliklerinden kaynaklanan risklerin belirlenmesi ve uyum eylem planlarının geliştirilmesi konularında çalıştıklarını vurgulayan Balaban, bu çalışmanın İzmir’in iklim krizlerine karşı daha dirençli bir kent olmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Balaban, “Bu proje kapsamında İzmir için öncelikli olduğunu gördüğümüz tehlikelere odaklanıyoruz. Sıcaklık artışları ve sıcak hava dalgaları bu tehlikeler arasında yer alıyor. İzmir, sıcak iklim bölgesi olmasından dolayı bu durum oldukça kritik” şeklinde konuştu.
İZMİR’İ NELER BEKLİYOR?
Prof. Dr. Osman Balaban, kıyı taşkınları konusunun da incelendiğini belirtti. “Deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı hava olayları, İzmir’in kıyı kesimlerini su baskınları ve taşkınlar ile tehdit ediyor. Bunun yanı sıra tarımsal kuraklık ve orman yangınları gibi tehlikelerle de karşı karşıyayız” diyen Balaban, bu tehlikelerin proje kapsamında yoğun bir şekilde ele alındığını kaydetti. Küresel modellerden elde edilen verilerin İzmir’deki sıcaklık artışlarını gösterdiğini ifade eden Balaban, özellikle Körfez çevresindeki 11 merkez ilçede bu değişimlerin belirgin olacağını vurguladı.
“İZMİR BÜTÜNÜNDE RİSKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ AŞAMASI SÜRÜYOR”
Balaban, elde edilen bulgular doğrultusunda yağışların azalacağına ancak şiddetli yağışların sıklığının artacağına dikkat çekti. Bu durumun kuraklık ve tarımsal verimliliğin düşmesi riskini beraberinde getirdiğini belirten Balaban, proje sürecinin henüz ilk aşamasında olduğunu ve İzmir genelinde risklerin değerlendirilmesi çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Veri setinin oluşturulmasıyla birlikte haritaların kesinlik kazanacağını ve çözünürlüğünün artacağını kaydetti.
İKLİM UYUM EYLEM PLANI HAZIRLANACAK
İkinci aşamada, daha yüksek çözünürlüklü ve yerel düzeyde analizler yapılacak. Özellikle dezavantajlı mahallelerdeki risk ve kırılganlık haritaları güncellenecek, öncelikli müdahale alanları belirlenecek. Üçüncü ve son aşamada ise İzmir genelinde ve Konak ilçesinde uygulanabilir uyum stratejilerini içeren iki ayrı İklim Uyum Eylem Planı hazırlanacak. Bu süreçte paydaş katılımı, kamuya açık dijital haritalar ve eğitim programları ile toplumsal farkındalık artırılacak. CLIMAAX projesi, İzmir’in iklim krizine karşı daha dirençli ve bilim temelli adımlar atabilmesi için fırsatlar sunuyor.
ULUSLARARASI ALANDA BAŞARILARINI SÜRDÜRÜYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim nötr çalışmaları çerçevesinde geliştirdiği projelerden biri olan İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi (CRIZ-ERS) Projesi ile CLIMAAX projesinden 145 bin Avro hibe almayı başarmıştı. Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadele çağrısına kabul edilen İzmir, AB üyesi kentler dışında “AB Şehirler Misyonu Etiketi” unvanını kazanan ilk şehir olarak doğa dostu projelerle uluslararası başarılarını sürdürüyor.