Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Siyavuş Muhammedrezai, aşırı sıcaklıkların beyin kanaması riskini artırabileceğini belirterek, bu durumun sıcak çarpması belirtileriyle karıştırılmasının hayati tehlikeler doğurabileceğine dikkat çekti.
İSTANBUL (Bursa Kuşu) – Yaz aylarının yüksek sıcaklıkları ve nem, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon kaybı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklarla hastaneye başvuruları artırıyor.
Dr. Muhammedrezai, bu tür belirtilerin sıcak çarpması ile karıştırılabileceğini, ancak aslında beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini ifade etti. “Bazı bireyler, ‘sıcak havadan kaynaklanıyordur, geçer’ düşüncesiyle hastaneye gitmeyi erteleyebiliyor. Bu durum, hayati riskleri artırabilir,” şeklinde uyardı.
Beyin kanamasının ani ve şiddetli baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, geveleyerek konuşma, denge kaybı, el ve kolda uyuşma ya da karıncalanma, tek taraflı yüz felci ve mide bulantısı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini açıklayan Dr. Muhammedrezai, bu tür belirtiler yaşandığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanın önemini vurguladı.
SICAKLARIN BEYNE ETKİSİ
Sıcak hava koşullarının beyin hücrelerine zarar verebileceğini ve migren, epilepsi gibi hastalıkları tetikleyebileceğini belirten Dr. Muhammedrezai, “Beynimizin yaklaşık yüzde 80’i sudan oluşmaktadır. Sıcaklık, terleme ile sıvı ve tuz kaybına yol açarak kan basıncında ani değişikliklere neden olabilir ve bu durum kan pıhtılaşmasını bozabilir. Sonuç olarak, inme ve beyin kanaması riski artar,” dedi. Özellikle yüksek tansiyonu bulunan kişilerin ilaçlarını düzenli alması ve aşırı sıcak ortamlardan kaçınması gerektiğini ifade etti.
GENÇLER DE RİSK ALTINDA
Beyin kanamasının yalnızca yaşlı bireylerde değil, damar yumağı veya anevrizma gibi damarsal hastalıkları bulunan gençlerde de görülebileceğini söyleyen Dr. Muhammedrezai, sıcak havalarda dikkatli olunması ve belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
KORUNMA İÇİN ÖNERİLER
Dr. Muhammedrezai, aşırı sıcaklarda beyin sağlığını korumak için alınabilecek etkili altı önlemi şu şekilde sıraladı;
- Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin.
- Düzenli sıvı alımına dikkat edin, suyu tek seferde değil, vücutta tutulacak şekilde düzenli aralıklarla ve yudum yudum için.
- Aşırı sıcak koşullarda çay ve kahve tüketimini sınırlayın veya tamamen bırakın.
- Yorucu aktivitelerden kaçının.
- Açık renk kıyafetler giymeyi tercih edin ve mutlaka şapka takın.
- Gün içerisinde ılık duş alarak vücut sıcaklığınızın artmasını engellemeye çalışın.