USD40,26
%0.13
EURO46,78
%0.21
BIST10.225,48
%-1.28
GR. ALTIN4.312,05
%0.35
BTC4.739.759,75
%-0.05
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sünnet Sürecinde Çocuk Psikolojisine Dikkat!

Sünnet Sürecinde Çocuk Psikolojisine Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medicabil Sağlık Grubu Nilüfer Hastanesi Klinik Psikoloğu Görkem Polat, sünnet işleminin sadece fiziksel bir müdahale değil, aynı zamanda çocuğun psikolojik gelişimi üzerinde de önemli etkileri olabileceğini belirtti. Klinik Psikolog Polat, 2-6 yaş arasının çocuğun psikoseksüel gelişim açısından kritik bir dönem olduğunu vurgulayarak, bu yaş grubunda tıbbi bir zorunluluk yoksa sünnetten kaçınılması gerektiğini ifade etti.

BURSA (Bursa Kuşu) – Polat, “2 ile 6 yaş arasındaki dönem, çocukların cinsel kimliklerini ve beden farkındalıklarını keşfetmeye başladıkları bir süreçtir. Bu dönemde gerçekleştirilen sünnet işlemleri, çocukta psikolojik travma yaratabileceği gibi kimlik gelişimini de olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuştu. Ayrıca bu yaş grubundaki çocukların ebeveynlerine karşı gelme eğiliminde olduklarına dikkat çekerek, tedavi sürecine uyum sağlama zorlukları yaşanabileceğini de belirtti.

“En uygun dönem 2 yaş altı ve 6 yaş üstüdür”

Klinik Psikolog Polat, sünnet için psikolojik açıdan en uygun zamanların 2 yaş altı ve 6 yaş üstü olduğunu vurgulayarak, “Bu yaş aralıklarında çocuk ya henüz bedensel farkındalığa ulaşmamıştır ya da süreci daha kolay anlayıp yönetebilir hale gelmiştir” dedi.

Sünnetin çocuğa yaşına uygun bir dille anlatılması gerektiğini de dile getiren Polat, “Çocuklara yapılacak işlemler adım adım anlatılmalı ve soruları sabırla yanıtlanmalıdır. Aileler tüm soruları yanıtlamak zorunda değillerdir, ancak sağlık çalışanlarından destek almak çok değerlidir” diye ekledi.

Çocuğun işlem sırasında korku ve kaygı hissetmesinin normal olduğunu belirten Polat, “Ebeveynlerin, bu duygular karşısında sakin ve anlayışlı bir tutum sergilemeleri çok önemlidir. Aksi takdirde, ebeveynin kaygılı davranışları çocuğun korkularını pekiştirir ve onu daha da tedirgin edebilir” dedi.

“Ebeveyn kaygısı çocuğa doğrudan yansır”

Çocuğun operasyona hazırlanma aşamasında bilgilendirilmesi ve sürece onay vererek dahil edilmesinin, ‘tehlikedeyim’ düşüncesini hafifleteceğini belirten Polat, bu sürecin bilinçli ve güven verici bir şekilde yönetilmesinin olası travmatik etkileri önleyeceğini söyledi.

Sünnet sonrasında çocuğun ailesiyle hızla bir araya getirilmesinin önemine de dikkat çeken Görkem Polat, “Sarılmak ve konuşmak, çocukların zorlayıcı duygularla başa çıkmasına yardımcı olur. Bu temas, çocuğun yeniden ‘güvendeyim’ hissini kazanmasını sağlar” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Sünnet Sürecinde Çocuk Psikolojisine Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bursa Kuşu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!