Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde beceri odaklı eğitim sürecine geçiş yapıldığını ve yapay zekâ ile eğitim teknolojilerinde Türkiye’nin dünya genelinde bir merkez olma hedefini duyurdu.
ANKARA (Bursa Kuşu) – Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Giresun’da Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katılarak, eğitimde yeni dönem hedeflerini açıkladı.
2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birlikte beceri odaklı bir eğitim sistemine geçileceğini aktaran Bakan Tekin, teknolojinin eğitimde daha aktif bir şekilde kullanılacağını, akademik başarıların artacağını ve içerik odaklı çalışmaların ön planda olacağını ifade etti.
Bakan Tekin, eğitimdeki yeniliklerin etkilerini OECD tarafından yürütülen TIMSS sınavları ile değerlendirdi.
Matematik ve fen bilimlerinde OECD ülkeleri arasında ilk üçte yer aldıklarını belirten Bakan Tekin, “Avrupa ülkeleri arasında bazı alanlarda birincilik elde ettik. Bu durum, attığımız adımların eğitim kalitesine olumlu yansıdığını gösteriyor” dedi.
EĞİTİMDE YAPAY ZEKÂ VE TEKNOLOJİ HAMLESİ
Yeni dönemde yapay zekâ ve eğitim teknolojilerine özel bir önem verileceğini kaydeden Bakan Tekin, Türkiye’nin bu alanda önemli bir üs olmayı hedeflediğini belirtti.
Bakanlık olarak geçtiğimiz hafta iki önemli etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Tekin, “Eğitimde yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesi ve kullanılması amacıyla strateji belgemizi yayımladık. Ayrıca, Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde, dünya genelinden üst düzey katılımcılarla eğitim teknolojileri ve yapay zekâ uygulamalarını tartıştık” diye konuştu.
Bakan Tekin, yeni dönemde eğitimde yapay zekâ teknolojilerini uygulamakla kalmayacak, bu alanda geliştirilen yazılımlar ve araçlarla dünya pazarına yönelik bir altyapı oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.
“Eğitim teknolojilerinde Türkiye’yi bir merkez haline getirmek istiyoruz” diyen Bakan Tekin, bu vizyonun hem ulusal eğitim kalitesini artıracağını hem de küresel ölçekte rekabet gücünü güçlendireceğini sözlerine ekledi.