2024/25 sezonunda Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında önemli farklılıklar gözlemlendi. Üretici ülkelere yapılan zeytinyağı ihracatı azalırken, tüketici ülkelere gerçekleştirilen zeytinyağı ihracatı, yüzde 11 artışla 28 bin 697 tondan 31 bin 829 tona yükseldi.
İZMİR (Bursa Kuşu) – Zeytinyağı ihracatında 2024/25 sezonunun sekiz aylık dönemi tamamlandı. Geçtiğimiz sezonun aynı dönemine kıyasla, zeytinyağı ihracatında miktar bazında yüzde 20’lik bir düşüş yaşandı ve 48 bin 595 tondan 38 bin 802 tona geriledi.
Zeytinyağı fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatından elde ettiği döviz geliri de yüzde 45 azalarak 356 milyon dolardan 197 milyon dolara geriledi.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, tüketici ülkelere yapılan zeytinyağı ihracatından elde edilen döviz miktarı yüzde 20 azalarak 162 milyon dolara düştü. Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında tüketici ülkelerin payı ise yüzde 62’den yüzde 82’ye yükseldi.
UZAK ÜLKELERDE TÜRK ZEYTİNYAĞINA İLGİ ARTTI
Tüketici ülkelere yapılan zeytinyağı ihracatındaki yüzde 11’lik artışı, Türk zeytinyağı sektörünün katma değerli ve markalı ihracat potansiyelinin yükseldiği şeklinde değerlendiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, başta Uzak Ülkeler olmak üzere hedef pazarlarda Türk zeytinyağına olan ilginin arttığını vurguladı.
Uygun, “Rekabeti yalnızca fiyat ile değil; kalite, sürdürülebilirlik ve marka değeri üzerinden şekillendirmekte kararlıyız” açıklamasında bulundu. “Bu doğrultuda, ambalajlı ve katma değerli ürün ihracatını artırmak için önemli adımlar atıyoruz. Markalı ürünlerle doğrudan nihai tüketiciye ulaşmayı hedefliyor, ürünlerimizin değer zincirini güçlendiriyoruz. Türkiye’nin toplam zeytinyağı ihracatında ambalajlı zeytinyağının payı yüzde 63 iken, tüketici ülkelere yaptığımız ihracatta ambalajlı zeytinyağı ihracatımız 98’e ulaşıyor” dedi.
Türkiye’den Avrupa Birliği’ne yapılan zeytinyağı ihracatında, AB’nin uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin Türk zeytinyağı sektörünün rekabet gücünü zayıflattığını belirten EZZİB Başkanı Emre Uygun, Fas ve Tunus gibi ülkelere AB’ye zeytinyağı ihracatında sağlanan sıfır gümrük avantajının Türkiye’ye de tanınması gerektiğini dile getirdi.
İHRACATÇILARIN YENİ ROTASI KANADA
Zeytinyağı sektörünün, ithalata ihtiyaç duymadan ihracat gerçekleştiren, net döviz girdisi sağlayan bir milli ve yerli sektör olduğuna dikkat çeken Başkan Uygun, “Bu sorumlulukla yeni pazarlara açılmaya ve mevcut pazarlardaki payımızı büyütmeye devam ediyoruz. Tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimiz kapsamında, Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi doğrultusunda Brezilya ve Avustralya gibi pazarlara düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetlerinin ardından, 03-07 Mart 2025 tarihleri arasında ABD’de düzenlenen ‘Natural Products Expo West’ fuarı ile eş zamanlı bir sektörel ticaret heyeti gerçekleştirdik. Bu heyet kapsamında yapılan ikili iş görüşmeleri ve perakende zinciri ziyaretleri sayesinde önemli iş bağlantıları kurduk. ABD’deki Summer Fancy Food Show, Japonya’daki Foodex ve Çin’deki China International Import Expo gibi fuarlarda Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtarak bilinirliğimizi artırdık. En son Çin’in Guangzhou kentinde düzenlenen 18. Edible Oil Expo’ya katıldık. Önümüzdeki durağımız ise Eylül ayında 18 firmamızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz ‘Kanada Sektörel Ticaret Heyeti’ olacak” ifadelerini kullandı.